Wist je dat?


Waarom is zingen zo goed?


Op een ongedwongen manier samen zingen met het inloopkoor

Meezingen met de radio, zingen onder de douche of zingen bij een koor. Het maakt niet uit waar of hoe je zingt, alleen of met anderen, je knapt er altijd van op. Het is goed voor je  brein, voor je lijf en voor je humeur.

Veel mensen denken dat ze niet kunnen zingen,  maar dat klopt in veel gevallen niet. De meeste mensen kunnen best zingen of ze kunnen het met wat oefening leren. Natuurlijk is er verschil in stemgeluid en klinkt de ene zanger mooier dan de andere. Maar gewoon zingen, voor jezelf of samen met anderen, kan iedereen. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat zingen gezond is.


Zo is het goed voor:

1. Je lichaam

Je gebruikt bij zingen veel spieren in je lichaam m.n. je ademhalingsspieren zoals het middenrif en de spieren tussen de ribben en boven het sleutelbeen. Ook zet u met zingen de buikspieren, rugspieren en de longen aan het werk. Je hele lijf werkt mee.

2. Je humeur

Er komen hormonen vrij die je blij maken. Dat effect is het grootst als je met anderen samen zingt. Het levert je zeker een goed humeur op.

3. Minder stress

Niet alleen je spieren maar ook je hersenen werken hard. Je aandacht gaat naar het zingen en ga je minder piekeren.  Zingen kan de hartslag vertragen, omdat je je adem op een andere manier gebruikt.

4. Het contact met anderen

 Samen oefenen en daarna een lied mooi laten klinken geeft een bijzonder gevoel.

5. Je brein

Je brein moet hard aan het werk.  Je moet de tekst en melodie onthouden, je moet goed luisteren en de goede toon vinden. Erik Scherder, neuropsycholoog, zegt dat muziek in zijn algemeenheid goed is voor de verbindingen tussen verschillende hersengebieden.